XOCAI EGÉSZSÉGES CSOKI

Fogyassz egészséges csokit.Cukorbeteg vagy? TE is fogyaszthatod!!!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.


A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség. Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolatlhoz (ejtsd: sokolatl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is.


Változatos csokoládé-szelet darabok felhalmozva.


Története 

Amerikában az aztékok már jóval az Európai hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortést.

A fűszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Az 1500-as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt. Az ital receptjét titkosan kezelték, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

1569-ben V. Pius pápa a xocolatl-t olyan kellemetlennek találta, hogy az ital fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének.

A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált divatos itallá Angliában, az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg.

1687-ben a Francia Akadémia tudományos alapon meghatározta az optimális csokoládéreceptet.

Az első angol csokoládégyár Bristolban épült, 1728-ban. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt.

A holland C. J. van Houten 1828-ban feltalált kakaósajtológépe nagyban javította a csokoládéital minőségét: a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a nehezen emészthető zsíranyag egy részét.

A csokoládészeletet 1847-ben találták fel. A svájci Nestlé fivérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládé-szeletet.

Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában a termékek minőségének javítása érdekében új eljárásokat vezetett be, módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. 1880-ban felfedezte a mai élelmiszeriparban kenőgyúrásnak (vagy konsolásnak) nevezett csokoládéfinomítást, illetve a lágy fondant csokoládét.

Ma a világ legfinomabb és legminőségibb csokoládéját Belgiumban gyártják.

Összetétele

A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.

A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.

A táplálkozás-kutatók napjainkban igen sokrétű vizsgálatot végeztek, s ennek egyik eredményeként bizonyosodott be, hogy a kakaó tartalmazza a legtöbb flavonoidot, melyek jótékony hatással vannak szervezetünkre, de leginkább a szívre. A flavonoidok antioxidánsok, melyek megkötik a szervezetben lévő szabadgyököket, vagy más néven oxidánsokat, ezért is jó, ha sok olyan terméket fogyasztunk, elsősorban zöldségeket és gyümölcsöket, melyekben többszörösen is megtalálhatók a flavonoidok.

Amikor napvilágot látott az a tény, hogy a kakaó tartalmazza legnagyobb mennyiségben ezeket az antioxidánsokat, akkor számos írás jelent meg arról, hogy egészséges, ha étcsokoládét fogyasztunk, hiszen ebben a sötét finomságban sok a kakaópor, nem úgy, mint a tejcsokoládékban.

étcsokoládéA kakaóban lévő flavonoidok felelősek a keserű ízért is, amitől pikáns lesz az étcsokoládé, bár ezt lehet sokan nem kedvelik, ezért inkább tejcsokoládékat fogyasztanak. A gyártók is szeretnék maguk mellé csábítani azokat, akik nem annyira kedvelik a keserű csokit, ezért a gyártási folyamatok során számos cég „kiöli" a flavonoidokat a kakaóból, így a kész termék nem lesz keserű, de elvész az értékes antioxidáns is a nyalánkságból. Az étcsokik sem menekülnek meg attól, hogy a fogyaszthatóság kedvéért a gyártók zsírt és cukrot tegyenek a masszába. Mindkét alapanyag káros a szívre és az érrendszerre. Ha túl sok cukrot és zsírt fogyasztunk, vagyis ha túl sokat eszünk azokból az étcsokikból, melyeket ezekkel az alapanyagokkal turbóztak fel, nem csak hogy ál-étcsokoládét majszolunk, annak tudatában, hogy egészséges édességet eszünk, de még szervezetünket is megterheljük, hiszen a cukor és a zsiradékok elősegítik a magas vérnyomás kialakulását és sokkal fáradékonyabbak is leszünk.

Az angol orvosi szaklap ezért azt tanácsolja, hogy igencsak figyeljünk oda arra, hogy mit vásárolunk. Ha a polcról levett fekete csokoládéban túl sok zsír és cukor van feltűntetve, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem igazi étcsokoládét tartunk a kezünkben, csak annak valamiféle utánzatát. Olyan csokoládét válasszunk, amelyben magas a természetes kakaópor tartalom és minimális a cukor és zsiradék tartalom, akkor biztosak lehetünk benne, hogy olyan édességet fogyaszthatunk, amiben még a flavonoidok is megtalálhatók.

Sajnos a táplálkozás-kutatásból az édességgyártók húznak hasznot, hiszen nekik az a tény, hogy a kakaó értékes antioxidánsokat tartalmaz, megnövelte a keresletet az étcsokoládék után, de az egészség jegyében oda kell figyelnünk a termékek tartalmára, tudatosan kell vásárolnunk továbbra is!




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 1
Heti: 15
Havi: 37
Össz.: 11 200

Látogatottság növelés
Oldal: A CSOKOLÁDÉ
XOCAI EGÉSZSÉGES CSOKI - © 2008 - 2024 - csokixocai.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »