XOCAI EGÉSZSÉGES CSOKI

Fogyassz egészséges csokit.Cukorbeteg vagy? TE is fogyaszthatod!!!

A kakaó, illetve a csokoládé hatása a szív- és érrendszeri megbetegedésekre

Minek köszönhető az étcsokoládé kedvező hatása?

Számos vizsgálat igazolta, hogy az antioxidáns vitaminokban gazdag élelmiszerek bőséges fogyasztása nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, hanem a kifejlődött betegségben is gátolja a betegség rosszabbodását.

Az étcsokoládé alapjául szolgáló kakaóbabban előforduló antioxidáns hatású flavonoidok (a polifenolok összetevői) segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában és előrehaladásában közrejátszó oxidatív folyamatokat. A flavonoidok közül a csokoládé különösen sokat tartalmaz a flavanoloknak nevezett alcsoport tagjaiból (procianidok, illetve monomer flavanolok, mint az epikatechin vagy a katechin). A polifenolok csökkentik az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, az endothel (érbelhártya) működését javítva biztosítják az erek épségét, megnyújtják a vér alvadási idejét, gátolják a vérlemezkék összekapcsolódását (aggregációját), így csökkentik a trombózis kialakulását, csökkentik továbbá az érelmeszesedés kockázatát. Lekötik a sejthártyákat károsító szabad gyököket, illetve képződésüket gátolják és csökkentik a szabad gyökök által okozott károsodásokat azáltal, hogy csökkentik az LDL-koleszterin oxidációját.

Legújabb tudományos adatok bizonyítják, hogy a legalább 50%, vagy még nagyobb kakaótartalmú étcsokoládé rendszeres fogyasztása szívvédő hatású, mivel csökkenti a vérnyomást, serkenti a vér áramlását, gátolja a túlzott véralvadást és egyes gyulladásos folyamatokat.

Rendszeres étcsokoládé-fogyasztás következtében nem fenyeget a koleszterinszint emelkedése. A tejet nem tartalmazó étcsokoládékban nincs koleszterin, míg a tejcsokoládé koleszterintartalma mindössze a napi koleszterin-bevitel egytizede (30 mg/100 g).

A csokoládé zsírsavösszetétele szintén kedvező a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében. A csokoládéban található zsír jellemzően telítetlen olajsavat (33-39%) és telített sztearinsavat (30-37%), kisebb mennyiségben telített palmitinsavat (21-31%) és sok α-tokoferolt tartalmaz. Számos vizsgálat igazolja, hogy a telítetlen olajsav csökkenti a plazma koleszterinszintjét, míg a sztearinsav semleges hatású, jól felszívódik és egy része telítetlen olajsavvá alakul. A kakaóvaj, illetve a csokoládé fogyasztása nem növeli meg az LDL-koleszterinszintet, azonban megnöveli a jótékony HDL-koleszterinszintet. A telített zsírsavak összefüggenek az érelmeszesedés kialakulásával, szív- és érrendszeri kockázati tényezőnek számítanak. A kakaóvaj egyharmadát alkotó sztearinsav telített zsírsav, így az érelmeszesedés szempontjából kockázati tényező lehetne, mégsem az. Több tanulmány és egy 60 vizsgálat adatait összesítő metaanalízis szerint a sztearinsav nem növeli sem az összkoleszterin-szintet, sem az LDL-koleszterin-szintet és nem csökkenti a HDL-koleszterinszintet sem, ellenben szignifikánsan csökkenti a szérumtriglicerid-koncentrációt. Sztearinsav jelenlétében csökken a trombociták átlagos térfogata és aggregációja, valamint a véralvadás, így a vérrögképződés kockázata




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 6
Heti: 22
Havi: 44
Össz.: 11 207

Látogatottság növelés
Oldal: A CSOKOLÁDÉ HATÁSA
XOCAI EGÉSZSÉGES CSOKI - © 2008 - 2024 - csokixocai.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »