A csokoládé antioxidáns hatása
A
táplálkozástudományi kutatások a borról, valamint a csokoládéról is
bizonyították, hogy kismértékű fogyasztásuk előnyös a szív- és
érrendszeri betegségek megelőzésében. A vörösborban lévő antioxidánsok
egy csoportja (polifenolok) megakadályozzák a koleszterin lerakódását
az erekben. Tudta-e, hogy bizonyos csokoládéknak nagyobb az
antioxidáns-hatása, mint a zöld teának, a vörösbornak, vagy az epernek?
A csokoládé, mint ősi kultikus táplálék, napjainkra a
táplálkozástudományi szakemberek és a kardiológusok egyik
legizgalmasabb kutatási területévé vált.
Természetes élettani folyamat, hogy szabad gyökök keletkeznek a szervezetben. Fontos szerepük elsősorban abban rejlik, hogy védelmet nyújtanak a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen. A szabad gyökök tevékenységét egy védelmi rendszer kontrollálja. Ha ez a kontrolláló rendszer zavart szenved, a szabad gyökök elszaporodva károsan befolyásolják az egészséges sejtek működését, és elősegítik az öregedési folyamatokat. Károsítják a DNS-t, a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat. Ezt a negatív folyamatot viszont megakadályozhatjuk az antioxidánsokkal.
A növényi táplálékokban (zöldségek, gyümölcsök) jelenlévő antioxidánsok az utóbbi évtizedekben egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek, mivel kiderült, hogy az egészség megóvásában nélkülözhetetlenek. Az antioxidánsoknak kitüntetett szerepet tulajdonítanak az öregedés lassításában és egyes betegségek kialakulásának megakadályozásában. Az antioxidánsok egy csoportját képezik a flavonoidok; Szent-Györgyi Albert 1936-ban mutatta ki, hogy a citrusfélékből származó flavonoidok csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét.
A csokoládé flavonoidjai
A kakaó, és a belőle készült csokoládé többféle flavonoidot tartalmaz,
az egyik fajtájának (katechin) nagy előnye, hogy jól felszívódik.
Elsősorban a daganatos betegségek és egyes szív- és érrendszeri
betegségek kivédésében tulajdonítanak neki nagy szerepet. Igaz, hogy a
csokoládé esetében a feldolgozás során csökken a flavonoidok tartalma,
de a kíméletes technológiával előállított termékekben ezek nagy része
megőrizhető.
Mivel az antioxidáns flavonoidok a kakaóban találhatók, egyértelmű, hogy a gazdagabb kakaótartalmú, minőségi étcsokoládéban magasabb ezen vegyületek mennyisége. A tejcsokoládé is tartalmaz ilyen anyagokat, de csak kisebb mennyiségben, s egyes vizsgálatok szerint a tej csökkenti a felszívódásukat. Ebből a szempontból tehát a magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása mindenképp előnyösebb, mintha tej- vagy fehércsokoládét eszünk. A csoki antioxidáns vegyületeiről az is bebizonyosodott, hogy megnyújtják a véralvadás idejét, ezáltal csökkentik a vérrögök képződését, elősegítik az erek ellazulását, így fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Forrás: www.edestenyek.hu